danak-mps

Същност на данък МПС

Данъкът върху МПС влиза в списъка на местните данъци и такси и конкретният му размер се определя отделно от всяка община. На облагане подлежат всички превозни средства, регистрирани на територията на Република България, като това включва не само автомобилите, но и плавателните и въздухоплавателните средства. Данъкът се дължи от всеки собственик (физическо или юридическо лице) на автомобил или друго превозно средство.

Изчисляване и плащане на данък МПС

Голяма част от фирмите в България притежават леки или товарни автомобили и съответно дължат данък върху тях всяка година. Изчисляването на неговия размер зависи от редица фактори, като най-значимите са възраст на превозното средство, общината, където е регистрирано, мощност на двигателя и наличие на катализатор. По-специфично е изчисляването на данъка при товарните и транспортни МПС, като тогава се взимат предвид броя на ремаркетата, товароносимостта, броят на седалките и други.

Освободени от облагане с този данък са предимно коли, използвани от държавни и общински институции, но съществува и вариант, при който и обикновена фирма би могла да избегне данъка – например при закупуване и използване на електрически автомобил.

Данъкът може да бъде заплатен на две равни вноски – до 30 юни и до 30 октомври – в съответната община, където е регистриран автомобилът.

Как да плащаме по-малко данък за автомобилите си?

И физическите, и юридическите лица могат да се възползват от редица данъчни облекчения, така че през годината да платят по-малък размер данък върху колите и транспортните средства, които използват.
Един от факторите, които е добре да съблюдаваме при покупката на автомобил, е мощността на двигателя. Размерът на данъка е значително по-малък, ако мощността е до 74 киловата (около 99 конски сили). Така че всяка фирма, която има нужда от служебна кола единствено за придвижване из града, би могла да се спре върху автомобил с по-малка мощност.

Друга важна особеност на превозното средство, особено при транспортните и товарните автомобили, е наличието на катализатор и съответствие на екологичните категории. Колкото по-висока е тази категория (Евро 5, Евро 6), толкова по-голямо е данъчното облекчение. Транспортна фирма, притежаваща няколко камиона или автобуса, отговарящи на най-високите екологични изисквания, би могла да спести сериозни средства от данък МПС. Вярно е, че за целта ще е нужна по-висока инвестиция при закупуване на автомобила, но ефектът на данъчния щит през годините ще е достатъчно голям, като към него можем да добавим и по-ниския разход на гориво.

Можем да спестим 5 процента от данъка върху колите си, като внесем целия му размер до 31 март. Ако все пак не можем да си го позволим, законът ни позволява да го направим на две равни вноски, като тогава, разбира се, отстъпката отпада.

Когато е възможно, е препоръчително да регистрираме автомобилите си в община, където размерът на данъка, определен от нея, е по-нисък. Така че ако планираме да отворим транспортна фирма и имаме възможност да я регистрираме в София или в Дупница, по-удачният вариант от данъчна гледна точка би бил Дупница. Там данъкът върху колите е по-нисък в сравнение с този в столицата.

Особености на данък МПС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *