restaurant

Ресторантьорството е един от най-доходоносните бизнеси в България и по света. За огромен брой хора отварянето на ресторант или бар е сбъдната мечта. За да бъде успешно реализирана тази мечта, са нужни много усилия в облужването, маркетинга и финансите.

Важно е да се обърне специално внимание и на счетоводството на ресторанта. Този тип счетоводно обслужване е изпълнен със специфики и поради тази причина трябва да поверите грижата за финансите на ресторанта си в ръцете на специалисти. При това – още от самото начало.

Има редица стъпки, включително и счетоводни, които трябва да се изпълнят, за да заработи един ресторант пълноценно.

Първоначално ще трябва да регистрирате фирма, с която да извършвате дейността си. Обикновено се регистрира ООД или ЕООД, много рядко ЕТ.

Следват редица други регистрации, за да получите разрешение за ресторантьорска дейност. Първата от тях е в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Прави се по местонахождение на обекта и отнема около 1-2 месеца. От тази дирекция получавате документ, че отговаряте на изискванията за производство и търговия на хранителни продукти.

В случай че работното време на заведението приключва след 22 часа, ще Ви е нужен документ и от РИОКОЗ, който да удостовери, че шумът е в рамките на допустимото. Процедурата отнема няколко дни.

Следва да регистрирате търговския обект с подаване на заявление за работно време в съответната община. Процедурата отнема между 7 и 30 дни, като зависи от характеристиките на обекта – наличие на маси отвън, местоположение и други.

За да започне Вашият ресторант дейност, е нужно да се сдобиете с касов апарат и да заплатите абонамент на фирма, която да го обслужва.

Сред най-важните законови условия е да се запознаете с изискванията на ХЕИ и пожарната безопасност. Ако не отговаряте на тях, със сигурност няма да получите разрешение за ресторантьорска дейност.

Една от последните стъпки при отварянето на ресторант е неговата категоризация. Заведението се категоризира с една до пет звезди от отдел „Категоризация“ към съответната община.

Задължително трябва да се запознаете добре със следните закони и нормативни актове:

1. Закон за храните.
2. Закон за защита на потребителите.
3. Закон за здравословни и безопасни условия на труд.
4. Наредба за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на съответната Община.
5. Наредба за категоризиране на туристическите обекти на съответната Община.
6. Закон за тютюна и тютюневите изделия.

Защо ресторантът Ви се нуждае от професионално счетоводно обслужване?

Това са само част от всички изисквания и наредби, на които трябва да отговаря един ресторант. Те често се променят, сроковете на разрешенията изтичат и всичко това е съпроводено от огромен куп документи. Нужна ви е професионална счетоводна помощ, която да се грижи всичко да е наред.

Много е специфична и работата с документите на персонала в ресторанта. Същото важи и за отчитането на приходите и разходите през месеца, особено когато в тях влизат допълнителни търговски надбавки, плащания за развлекателна програма, отчитане на депозити, куверти и други случаи.

Ще Ви бъдат нужни и постоянни консултации, които ще Ви помогнат да сте изрядни пред закона и да декларирате данъците си легално и едновременно с това ефективно.

Счетоводното отчитане на ресторантьорската дейност е изключително сложна и времеемка дейност. Ние от „Кей Ди Кей Коректив“ Ви предлагаме пълно счетоводно обслужване, така че да съсредоточите усилията си върху развитието на Вашия ресторант.

Заявете своя абонамент на тел. 0888893813 или по имейл office@kdkcorrective.com .

Счетоводство на ресторант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *