eood

Едноличните дружества с ограничена отговорност са безспорно най-разпространената правна форма в бизнеса. Причината е, че тя идеално комбинира предимствата на ЕТ и ООД, като не оставя почти никакви недостатъци, особено когато става въпрос за малък бизнес. Все пак при ЕООД остава задължително воденето на професионално счетоводство заради многобройните операции и процедури, които съпътстват дейността му.

Какво включва счетоводството на ЕООД?

Регистрация на ЕООД

Договор за счетоводно обслужване е препоръчително да се сключи още от самото създаване на дружеството. Това е нужно, за да се осъществи безпроблемно откриването и регистрацията на фирма на ЕООД.

Това се извършва чрез вписване в търговския регистър към Агенция по вписванията. За целта е необходимо попълването и подаването на редица документи, повечето от които съвпадат с тези при регистрацията на ООД. Разликата е в учредителните документи – при регистрация на ЕООД е нужно изготвянето на учредителен акт и учредителен протокол. В тях се вписва основната информация за дружеството и за управителя.

Задължително е наличието на управител, който обикновено е самият собственик, но невинаги. Работата на Вашите счетоводители е да Ви посъветват как ще е най-изгодно да назначите управителя и какъв ще е размерът на дължимите възнаграждения и осигуровки.

Текущо счетоводно отчитане на стопанските операции на ЕООД

Добри счетоводители ще Ви трябват и при отчитане на всяка сделка на дружеството. Целта е да получавате коректна информация за управленски цели и да сте изрядни пред държавните институции. Важно е да се следят приходните обороти, свързани с нуждата от регистрация по ДДС, както и последващо акуратно отчитане на ДДС и по-възможност – спестяване на данъци.

Всяко ЕООД подава и годишни финансови отчети. Нужни са Ви опитни и компетентни счетоводители, за да подадете тези отчети навреме и в правилната форма.

Ликвидация на ЕООД

Закриването на ЕООД е по-сложно от закриването на ЕТ, така че няма как да се справите без професионална правно-счетоводна помощ. Извършва се процедура по ликвидация на ЕООД, която е със сложен характер и изисква внимателна работа с големия брой документи, нужни за осъществяване на процеса. Още „по-пипкава“ е работата, когато са намесени неудовлетворени кредитори и клиенти.

Как да регистрирам и водя счетоводството на ЕООД най-изгодно и ефикасно?

Отчитането на дейността на ЕООД никак не е просто, без значение какви са обемите на продажби, приходите, броят на персонала и т.н. Ако се опитате да го правите сами, рискувате да допуснете сериозни грешки, които могат да Ви костват огромен ресурс на време и пари.

Най-изгодният вариант е да се доверите на опитна и компетентна счетоводна къща. Ние от„Кей Ди Кей Коректив“ Ви предлагаме пълно счетоводно обслужване на ЕООД, включително и регистрация на ЕООД на изгодна цена. Направете запитване на телефон 0888 893 813 или по имейл office@kdkcorrective.com .

Какво трябва да знаем за счетоводството при ЕООД?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *